2012. szeptember 19., szerda

ASUS ProArt PA248Q monitor, a harmadik utas

Az ASUS két hónappal ezelőtt tudatta a világgal, hogy egy újabb ProArt monitorral rukkolnak elő hamarosan. Az újdonság PA248Q típusszáma alapján arra számítottunk, hogy a professzionális, wide gamut P-IPS paneles PA246Q utódja érkezik LED háttérvilágítással, de nem így alakult. A hírek a Full HD felbontású, 23"-es PA238Q-hoz hasonló e-IPS paneles kijelzőről szóltak, de 24"-es méretben, 16:10 képaránnyal, és ennek megfelelően 1920x1200 képpontos felbontással. Valójában tehát az új PA248Q a korábban tesztelt PA238Q 24"-es megfelelője néhány újítással megspékelve, de lényegében ugyanazzal a paneltechnológiával felvértezve.



A ProArt sorozathoz híven az ASUS nem aprózta el a megjelenést és a felszereltséget. Előbbi tulajdonképpen nem változott lényegesen, így maradt a fekete burkolat és az adott családra jellemző, piros színű előlapi díszléc, valamint a tekintélyes méret (548,8 x 495,7 x 201 mm). Apropó, a monitor összeszerelt állapotban kerül a dobozába, ami ebből fakadóan szintén nem éppen apró termetű, könnyű hordozhatóságról ne is álmodjunk.



Ami a felszereltséget illeti, professzionális kategóriához méltóan ez a kijelző is minden irányban állítható, dönthető és forgatható állványrendszert kapott, továbbá a pivot (portré) mód sem maradt ki.


A monitorba épített USB hub a legjobb találmányok közé sorolható, főleg akkor, ha már megfelel a 3.0-s szabványnak. Márpedig az ASUS ProArt PA248Q-ban lévő hub ilyen, és összesen négy darab eszköz kényelmes csatlakoztatását teszi lehetővé. A PC-s összeköttetésért felelős csatlakozót a monitor hátulján, alul találjuk az egyéb kép- és hangcsatlakozók társaságában.



Valószínűleg nem sokan lesznek, akik ezt a kijelzőt a saját állványa helyett inkább a falra szerelnék, de azért természetesen erre is van lehetőség. A kijelzőt tartó állványt a gumitakaró elemek mögött található négy darab csavar fogja, ezek oldásával és az állvány eltávolításával 100 x 100 mm-es VESA furatokhoz jutunk.



A monitor hátoldalán D-Sub, DVI, HDMI és DisplayPort képbemenet található. Ezeken felül egy 3,5 mm-es jack audio kimenetet is kapunk, amit fej- vagy fülhallgatók, esetleg hangszórók csatlakoztatására használhatunk, amennyiben a digitális jelkábelen engedélyezzük a hangátvitelt is.


A sok bemenet mellett adja magát, hogy a „kép a képben” (Picture-in-Picture, PIP) és a „kép a kép mellett” (Picture-by-Picture, PBP) funkciók is bekerültek a monitor tárházába. A különféle forrásokból származó képek egymáson vagy egymás mellett jeleníthetőek meg, és igény szerint lehet váltani a fő és a másodlagos forrás között, beleértve a hangot is. Nem hiányzik a PA248Q-ból az ASUS QuickFit Virtual Scale funkciója sem, mellyel a fényképek és dokumentumok tényleges méretükben tekinthetők meg a képernyőn. A QuickFit Virtual Scale az A4, levél, 8” x 10”, 5” x 7”, 4” x 6”, 3” x 5” és 2” x 2” méretek megjelenítését támogatja. A rugalmasabb használat érdekében az igazításhoz centiméter- és hüvelyk-alapú rácsok is megjeleníthetők. A QuickFit egyetlen gombbal aktiválható, illetve a PA248Q ezen felül hét különböző háttérszín használatát is felkínálja.

Mérések és menü

A tesztelést a DVI kábel csatlakoztatásával kezdtük, majd a kalibrálást megelőzően megmértük a gyári beállítást, valamint az egyes előre beprogramozott képi üzemmódokat.
Monitor típusaASUS ProArt PA248Q
Technológiae-IPS
Háttérvilágítás típusaLED (edge-lit)
Kijelző mérete24,1 hüvelyk wide
Felbontás1920x1200 (pixelméret: 0,270 mm)
Válaszidő6 ms (g2g)
Kontrasztarány1000:1 (dinamikus: 80 000 000:1)
Fényerő300 cd/m2
Betekintési szögek178°/178°
Megjelenített színek száma16,7 millió
Színtérlefedettség100% sRGB
CsatlakozókD-Sub, DVI-D, DisplayPort, HDMI, 4 db USB 3.0, 3,5 mm jack
Teljesítményfelvétel22-23 watt
Gyártó honlapjawww.asus.hu
Termék honlapjaASUS ProArt PA248Q
Fogyasztói ár129 900 Ft
A gyártó azt ígéri, hogy kijelzője dobozból kivéve gyárilag olyan beállításokkal érkezik, melynél az átlagos delta E<=5, erről pedig egy tanúsítványt is kiállít. Ezt természetesen ellenőriztük, és valóban teljesül az ígéret, de azért szokás szerint végigmértük az összes előre beprogramozott képi beállítást.
Dobozból kivéve / scenery mód 
Dobozból kivéve / scenery mód
Theater / sRGB mód 



Az előre beprogramozott képi beállítások közül az sRGB mód bizonyult a leghasználhatóbbnak, de a hozzá tartozó 148 cd/m² fényerőérték roppant magas még nappali fényviszonyok között is, ezért mindenképpen érdemes visszavenni belőle.
Kalibrált és sRGB 120 cd/m2 beállítással 

Nem maradt el a kalibrálás sem, amit nem könnyített meg a színbeállításra szolgáló hattengelyes rendszer. Hiába lőttünk be tökéletes színhőmérsékletet, gammát és fényerőt, egyszerűen képtelenek voltunk kielégítő eredményt kapni még a sokadik próbálkozásra is, és a beállításokkal való játék sem vezetett eredményre. Jobbnak látjuk inkább az említett sRGB mód használatát, és a fényerő csökkentését 120 cd/m²-re, így az átlagos, 2 körüli delta E érték és a maximális érték sem annyira borzasztó; mindenesetre ezen a téren jóval többet vártunk ettől a kijelzőtől. 120 cd/m²-es értéken a feketepont 0,13 cd/m², ami 926:1 kontrasztarányt ad. Ez már kellően jó feketét eredményez, mint az az alábbi képeken is látható.
Rövid / hosszú záridővel 

Viszont azt mindenképpen meg kell jegyezni, hogy az olcsóbb IPS panelekre jellemző csillogás (amit a panel felületére húzott matt fólia okoz) nem olyan vészes mértékben, de itt is megfigyelhető a sarkokban.
A fényerő homogenitása sajnos nem olyan jó, mint például a kistestvér PA238Q esetében, legrosszabb esetben 11%-os eltérést kaptunk.
Menü
Az ASUS mérnökei egy újítást vezettek be a menüvezérlésre használható gombok terén. A ProArt sorozatban elsőként ez a változat kapott gombként is funkcionáló négyirányú navigációs gombot, amivel egyszerűen és minden eddiginél gyorsabban lehet a menüben ugrálni és beállításokat módosítani. Abszolút követendő megoldás ez a többi gyártó számára is.
Menüvezérlő pöcök és a gombok
Menüvezérlő joystick és a gombok
Kapunk egy pár személyre szabható OSD gyorsbillentyűt is, ezekre a 10 leggyakrabban használt OSD funkció közül magunk választhatjuk ki, melyik kettőt hívják meg. Maga a menü nem tartogat újdonságot, hasonló felépítést és beállításokat láthattunk a többi ProArt szériás kijelzőnél.

A gyártó 6 ezredmásodperces g2g válaszidőt ad meg gyárilag, de gyorsításról, overdrive-ról nem esik szó, és a menüben sem találtunk erre utaló beállítást.
A videót kielemezve nincs overshoot effekt, így valószínűleg valóban nincs overdrive, vagy ha mégis, akkor azt nagyon jól palástolja. A videót elemezve elégedettek voltunk a válaszidővel, az utóbbi idők egyik leggyorsabb e-IPS panelját kapjuk a PA248Q-ba csomagolva.
Input lag
A bemeneti késleltetést a szokásos stopperfényképezéssel vizsgáltuk, aminek eredménye az lett, hogy 10-50 ms közötti eredményeket mértünk; ennyivel volt lemaradva az ASUS a CRT monitorhoz viszonyítva. A sorozatképeket elemezve vegyes eredményeket kaptunk, többször láttunk 40-50 ms körüli értéket, ezért ennél a típusnál input lag terén nem épp rózsás a helyzet.
Betekintési szögek
Nem kellett csalódnunk most sem az IPS panel betekintési szögeiben. Az ASUS PA248Q-t vizsgálva, ha nem szemből nézzük a panelt, akkor némi fényerőveszteséget kell elkönyvelnünk, kvázi a látott kép sötétedik, de csak minimális mértékben.
Fogyasztás
A gyártó 75 wattos fogyasztást emleget, de mi kalibrált állapotban csak 22-23 watt felvett teljesítményt mértünk. A panel típusát és méretét figyelembe véve ez jó értéknek tekinthető.
Értékelés
Az ASUS PA248Q a klasszikus "egyik szemünk sír, a másik nevet" kategóriába tartozik. A felszereltség és a felépítés kiváló, kezelhetősége példaértékű, betekintési szögeire nem lehet panasz, valamint e-IPS panelhez mérten remek kontrasztarányt kínál, és válaszideje is nagyon ígéretes. Mindezt beárnyékolja a magas input lag és a színkalibrálással kapcsolatos probléma, azaz a színhűség hiánya. Mentségére legyen mondva, az előre beállított sRGB profil rendkívül jól használható, így lényegében kalibrálás nélkül is kapunk egy használható színprofilt – legalábbis a konkurensek gyári beállításaihoz képest.
Ugyanakkor azt is látni kell, hogy hiába az 1920x1200 képpontos felbontás, az IPS panel, a gyári kalibráció és a felsorolt előnyök, a közel 130 000 forintos vételár igen magas. Talán ha sRGB helyett Wide Gamut színtere lenne, mint a PA246Q-nak, akkor feltétel nélkül megérné az árát, de tudását összehasonlítva a feleannyiba kerülő (és színhelyesség terén is brutálisan jó) ProArt PA238Q-val, bizony sokalljuk ezt az összeget.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése