2012. szeptember 19., szerda

LG M2482D Personal TV MVA panellel


Az LG alaposan letért a TN+film panel övezte ösvényről, hiszen egyértelműen az IPS panel panel támogatójaként lép fel, ugyanakkor nem csak ilyen típussal szerelik kijelzőiket, hanem például MVA-val is, ahogyan erről tesztalanyunk is tanúbizonyságot tesz. Viszont a címben szereplő M2482D típus nem szimpla monitor, hanem a nemrégiben tesztelt M2352D-hez hasonlóan tévé is egyben. Testvérénél picivel nagyobb, 24 hüvelykes képátlóval rendelkezik, felbontása viszont ugyanakkora, vagyis Full HD.
Tekintve, hogy az M82 sorozat is a Personal TV család tagja, külsőre sok hasonlóságot fedezhetünk fel az M52-vel, de ha lehet, akkor ez még inkább hasonlítani akar a hagyományos tévékre. A talp remekül megmunkált és a króm állvány is jól áll neki, a szögletes forma pedig valóban a nagyobb tévék világát idézi. Az összeszerelés sem egy komoly feladat, viszont a PC-s világ hagyományitól eltérően csavarokat is bevetettek annak érdekében, hogy a talpra stabilan rögzüljön a panel – a csavarhúzó nem tartozék, erről a vásárlónak kell gondoskodnia.
Sajnos azonban a szépségnek ára van, jelen esetben pedig az, hogy csak dönteni lehet a kijelzőt, más állítási lehetőség nincs. Egy tévé esetében ez valóban nem elvárás, monitorként viszont jól jönne ez a funkció.
Valószínűleg kevesen, és ők is csak ritkán nézegetik monitorjuk hátulját, azonban az LG gondoskodott róla, hogy hátulról ugyanolyan igényes legyen az összhatás, mint szemből nézve. A kijelző nem túl vékony, de nem is vastag, a szükséges elektronikát pedig elbújtatták középen a dobozban. Sajnos ide a tápegység már nem fért el, ezért külső egységgel oldották meg.
Bemenetekkel el vagyunk látva rendesen, de a DVI hiányát ismét fel kell emlegetnünk még akkor is, ha HDMI átalakítóval ez orvosolható, ám tekintve, hogy sem átalakító, sem kábel nem része a pakknak, nem tudunk szó nélkül elmenni mellette. Az M2352D-hez képest extraként az optikai SPDIF hangkimenet van jelen, ami bizony nélkülözhetetlen például a digitális tévéadások többcsatornás hangsávjában rejlő lehetőségek kihasználásához.
A tesztelést DVI csatlakozó hiányában HDMI kábel csatlakoztatásával kezdtük (ez nincs gyárilag a dobozban), majd a kalibrálást megelőzően megmértük a gyári beállítást, valamint az egyes előre beprogramozott képi üzemmódokat.
Monitor típusaLG M2482D Personal TV
Panel típusaMVA
HáttérvilágításLED (edge-lit)
Kijelző mérete24 hüvelyk wide
Felbontás1920x1080 (0,276 mm képponttávolság)
Válaszidő5 ms (g2g)
Kontrasztaránydinamikus: 10 000 000:1
Fényerő250 cd/m2
Betekintési szögek178°/178°
Megjelenített színek száma16,7 millió
Színtér-lefedettségsRGB
CsatlakozókD-Sub, 2 db HDMI, SCART, komponens, USB, 2 x 3,5 mm jack, optikai S/PDIF, CI slot
Teljesítményfelvétel40 W (26 W kalibrált állapotban)
Integrált tuneranalóg, DVB-C/DVB-T (MPEG4)
Hangszóró2 x 7 W
Gyártó honlapjawww.lg.hu
Termék honlapjaLG M2482D Personal TV
Ajánlott fogyasztói ár79 990 Ft
Képminőség és kalibrálás
 
Dobozból kivéve, gyári beállításokkal / Gyári beállítások alacsony feketeszinttel
 
Élénk / Játékgép
 
Mozi / Sport
Az előre beprogramozott módok között nincs kiemelten ajánlott. Amennyiben nem tudunk kalibrálni, használjuk a gyári beállításokat, de a menüben kapcsoljuk a fekete szintet alacsonyra, és igény szerint vegyük lejjebb a fényerőt, a 254 cd/m² ugyanis zavaróan erős.
Bekalibrálva
Kalibrálva
Az IPS paneles LG-hez hasonló problémákkal kellett megküzdenünk az MVA panel kalibrálása során is. Ennek oka, hogy nemcsak az egyes színcsatornák fényerejét, hanem kontrasztját is külön-külön lehet kalibrálni, a beállításhoz használt program pedig a színek beállításánál nem ad annyira pontos visszajelzést, hogy mindegyiket maximálisan pontosan be tudjuk lőni. A 10 pontos IRE beállításra váltva sem értünk el jobb eredményt, több próbálkozás ellenére sem jártunk nagyobb sikerrel, mint a képen látható, 2,2 átlagos delta E. Nem csak ez magas, hanem a 9,6-os maximális érték is, de mivel alapjában véve nem munkára szánt kijelzőről van szó, csak kevéssé csodálkozunk az értékeken.
A háttérvilágítás beszűrődése a széleken vehető észre, de működés közben nem annyira zavaró, mint a fényképen, ahol a jobb láthatóság végett egy picit hosszabb záridőt használtunk. A 120 cd/m²-es értéken a feketepont 0,05 cd/m², ami 2428:1 kontrasztarányt eredményez. Ez sokkal magasabb annál, mint amit vártunk, így végeredményben nagyon jó feketét kapunk. Természetesen a méréseket most kikapcsolt elektronikai segédletekkel (zajszűrés, dinamikus kontraszt stb.) végeztük.
120 cd/m² – 6500K – 2,2 gammaHáttérfényfényerőkontrasztvörös fényerő / kontrasztzöld fényerő / kontrasztkék fényerő / kontrasztICC profil
LG M2482D4850100-1 / -2-5 / -23-4 / -2>katt<
OSD menü
Az OSD menü vezérlésére az LG a Personal TV-nél jól bevált receptet alkalmazta. Az érintőgombok a káva jobb alsó sarkában kaptak helyet, de továbbra is azt javasolnánk, hogy amennyiben kéznél van a távkapcsoló, inkább azt használjuk az egyszerűbb és gyorsabb kezelhetőség érdekében.
A normál menü ismerős lehet a korábban bemutatott M2352D típusról, mivel gyakorlatilag tényleg semmi különbség nincs a kettő között. Ezenkívül van még egy gyorsmenü is, ahonnan közvetlenül érjük el az egyes fontos és a gyakrabban használt funkciókat.

Válaszidő
Az LG 5 ezredmásodperces válaszidőt ad meg az MVA panelre, amit a menüben bekapcsolt ODC mellett érhetünk el. Az ODC, azaz az overdrive három fokozatban állítható (ki, közepes, magas), ezért mindhárom módot alkalmaztuk a felvétel során. Alapból a próbált MVA panel közepes teljesítményre volt képes, és bekapcsolt ODC ugyan javított ezen valamelyest, de megjelentek a túllövésből fakadó jelenségek is. Bekapcsolt ODC-vel a szintén bekapcsolt ODC-vel mért IPS-es modellhez hasonló eredményeket kaptunk. Vérbeli játékosok számára azért valamivel gyorsabb panelt javasolunk.
Input lag
Sajnos az input lag mérése most sem hozott jó eredményeket, ami megint a játékosok számára rossz hír. A fotókat elemezve jobbára 50 ezredmásodperces késésben volt az M2482D a CRT monitorhoz képest, és csak nagyon elvétve találtunk 30-40 ms-os értékeket. Tévézéshez ez elég, gyors reflexeket és alacsony user oldali válaszidőt igénylő játékhoz viszont sok.
Betekintési szögek
A kijelző alapjában véve igen jó kontrasztaránnyal rendelkezik, de sajnos ebből csak akkor tudunk profitálni, ha pontosan szemből nézzük, mivel más szögből nézve jól észlelhető kontrasztcsökkenés tapasztalható. Persze a TN+film paneltől még így is fényévekre járunk, de az MVA panel e tekintetben nem a csúcsot jelenti.
Fényerőeloszlás
A szélek felé haladva nagyobb mértékben csökkent a fényerő, mint az IPS panel esetében, de az eredmény nem meglepő, hiszen egy korábbi, AMVA paneles monitortesztünkben is hasonló jelenséget észleltünk. Szerencsére az LG ezen a téren annál valamivel kiegyensúlyozottabb teljesítményt nyújtott.
A beépített tunert továbbra is csak a szabadon fogható, kódolatlan DVB-T adókkal tudtuk tesztelni. A DVB-C kipróbálására most sem volt lehetőségünk, és CI-be illeszthető kártya sem volt kéznél. A DVB-T adók vétele a korábbiakhoz hasonlóan nem okozott különösebb problémát (miután sikerült az ideális antennapozíciót megtalálni). A tévébe épített automatikus kereső minden szabadon fogható tévé- és rádiócsatornát megtalált.
Ami az analóg módon fogható adókat illeti, az antenna elhelyezése most sem tette lehetővé ezek teljesen tiszta vételét, ezen változtatni sajnos nem tudtunk, ebből kifolyólag az analóg adások zajosak, mákosak voltak, ami természetesen nem a tévé hibája. A kipróbálható digitális csatornák képébe nem tudunk belekötni, és az SD felbontással sem volt problémánk, ezen a képátlón még kevésbé látszik az upscale-ből adódó elmosódás. Sajnos a fotók nem nagyon tudják visszaadni az általunk látott képminőséget, de referenciának álljon itt pár képernyőfotó:
 
Tévéadók HD-ben
 
SD felbontású adások
A tévé további lehetőségekkel kecsegtet. Rögtön itt van például a beépített, úgynevezett elektronikus felhasználói kézikönyv.
Beépített felhasználói kézikönyv
Beépített felhasználói kézikönyv
Kifogástalanul működött a teletext és az EPG is, sőt még a beépített (nem teletext-alapú) feliratozást is be tudtuk kapcsolni, ahol éppen volt.
Beépített EPG
Beépített EPG
 
Csatornalista és csatornainformáció
A kép a képben funkciót is remekül tudtuk használni. Az overlayen megjelenített kép pozícióját természetesen a menüből állíthatjuk, ha nem felelne meg az alaphelyzetben beállított jobb alsó sarok.
PIP - Kép a képben funkció működés közben
PIP – kép a képben funkció működés közben
Az USB-ről lejátszott film közben elérhető hanggal, képpel és feliratokkal kapcsolatos beállítási lehetőségekből szép számmal akad, érdemes ezeket is átböngészni, de egyébként is szükségünk lesz rá, ha felirat- vagy hangsávot akarunk váltani.
  
USB videolejátszás beállítási lehetőségei
A tévébe épített lejátszó elboldogul a JPG fotókkal és az MP3 állományokkal, viszont a videók terén csak ismételni tudjunk önmagunkat. Teszcsomagunkat végigpróbálva rajta nem viszi például az x264 High Profile-ban készített, általunk rendszeresen használt "killa sample" fájlt, ami egyébként is a médialejátszók egyik mumusa, nem boldogult a Quicktime-mal, a VC-1-ben kódolt WMV-vel és az M2TS kiterjesztéssel. Összességében véve tehát ezzel a modellel is az a tapasztalatunk, hogy a sűrűn használt kiterjesztésekkel könnyedén megbirkózik, de a ritkábban használatosakat nem szereti – mint általában a legtöbb tévé. Ez arra elég, hogy 1-2 népszerű kódolással készített filmet vagy sorozatot lejátsszunk, de komolyabb feladatoknál elképzelhető, hogy szükség lesz PC vagy más külső médialejátszó segítségére.
USB képnézegetés
USB képnézegetés
Papíron az M2482D hangszóróinak teljesítménye nagyobb, mint az M52D családé, de ettől még nem válik házimozirendszerré. Normális keretek között hajtva a hangszórókat jól hallható, tiszta hangminőségben lesz részünk.
2011 végétől kötelezővé vált az energiacímkék alkalmazása a tévék esetében is, ami alapján a tesztelt modell az A energiaosztályba került, míg az IPS-es változat eggyel alacsonyabb besorolást kapott, pedig kalibrált állapotban nem sok különbség volt a két modell fogyasztása között.
Az M82 sorozat bizonyos szempontokat nézve jobb, mint az M52. Ilyen például a dizájn, ami nekünk személy szerint picit jobban tetszett a hasonlóság ellenére is. A funkciók szinte teljes mértékben megegyeznek, de az optikai digitális SPDIF is igazi hiánypótlónak tekinthető. Amiben viszont nem egyértelműen jobb az M82, az az MVA panel. Pontosabban fogalmazva, a felhasználónak kell eldöntenie, hogy hajlandó-e a betekintési szöggel kapcsolatos igényekből lejjebb adni egy (főleg szemből) kontrasztosabb, mélyebb feketét kínáló és egy picivel gyorsabb panelért, ami biztosan mentes az IPS-nél felfedezhető csillogás és glow effekttől.
A többi funkcióval kapcsolatban (tévé, médialejátszó) szó szerint ismételni tudnánk azokat, amiket az LG M2352D kapcsán nemrégiben leírtunk, de még a felhasználási terület feszegetése is redundáns információkat tartalmazna. Röviden és tömören: a most tesztelt M2482D modell egy kellemes átmenet a normál értelemben vett PC-s monitorok és tévék között. Mindkét funkcióból olyan szintet kínál, amit minimum elvárunk ezektől az eszközöktől, de egyikben sem tekinthető professzionálisnak, ugyanakkor mégis jól használhatók a megfelelő környezetben.
A tévétunerrel egybeépített monitor kategóriája egyértelműen azokat célozza meg, akik a kompakt megoldások iránt érdeklődnek, és nem kívánnak különböző tévéboxokkal, tunerekkel és mindenféle egyéb hasonszőrű, tápot és kábelt igénylő külső kiegészítővel bíbelődni, és ezért a kényelemért (és nem utolsósorban minőségért) hajlandóak egy kicsit többet fizetni. A közel 80 000 forintos végfelhasználói ár nagyon közel van az olcsó és nagyobb képátlójú tévék territóriumához, közelebb, mint az M52 sorozat. Az M82 összességében véve tetszett nekünk, de véleményünk szerint a komoly sikerhez vezető út egy komolyabb árcsökkentésen keresztül vezet.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése