2012. szeptember 19., szerda

LG IPS224V-PN, e-IPS paneles, gazdaságos kijelző

A csapból is IPS panel folyik már lassan, mondjuk ezt némi mosollyal az arcunkon. Szó sincs róla, hogy unnánk a paneltechnológia tömeges alkalmazását, sőt inkább örülünk, hogy a gyártók végre kezdik megérteni, a TN+film panelnek az otthoni felhasználás szempontjából egyre inkább leáldozott - kivéve az alacsony válaszidőt igénylő játékokat. Az LG az elsők között reagált tömeges termékmegjelenéssel az IPS-es kijelzők iránt felmerülő igényekre, de a konkurensek is kezdenek egyre több energiát áldozni a TN-től eltérő technológiákra.



Szerencsére ezzel egyetemben az árak is csökkenő tendenciát mutatnak, így egyre nagyobb vásárlói réteg tud majd profitálni a láthatóan jobb képminőséget és nagyobb betekintési szögeket kínáló modellekből. Ennek persze ára van, vagyis fogalmazhatunk úgy is, hogy az IPS paneles kijelzőkön belül is megjelentek a belépő szintű termékek, amikből hiányoznak a különféle extrák, melyeket a magasabb kategóriában eddig megkaptunk, valamint maga a panel képességei is gyengébbek. Például az e-IPS esetében is ez a helyzet: alpixelenként 8 bit helyett 6 bit+A-FRC-t használ a színképzéshez, de ennek hatásait csak nagyon kevesen veszik észre (a TN+film paneleknél is FRC-t használtak).


A 21,5"-es LG IPS224V-PN is a költséghatékonyság jegyében készült, de ez nagy szerencsénkre nem egyenlő azzal, hogy valami gagyit kapnánk, sőt éppen ellenkezőleg, kifejezetten igényes, főleg az árához képest. Ha a külsőt vizsgáljuk, akkor a szögletes és karcsú formában nincs kivetni való, ugyanakkor a felhasznált anyagok is teljesen elfogadhatók. Az érdes, háromszögmintás hátlap mellett egy kis szálcsiszolt minta is jutott az élekre, kár, hogy szemből nézve a káva viszont fényes és tükröződik. Szerencsére a kijelző felülete matt, így számottevő tükröződéssel nem kell számolni.


A gyártó szakított az ötlettelen, kör alakú talppal, bár az új sem hoz semmi forradalmit; egyszerű, letisztult, fényes műanyag, hasonlóan a kijelző keretéhez. Az előre nyúló állványnyak már kicsit izgalmasabb, hátulja pedig kábelcsatornaként funkcionál, mely rendkívül ötletes. Sajnos a dönthetőségen kívül viszont semmilyen beállítási lehetőséggel nem büszkélkedhet az LG üdvöskéje.



Bemenetek terén nem vagyunk annyira eleresztve, az LG csak a kötelező analóg (D-Sub), DVI, HDMI és 3,5 mm-es jack audio kimenetekkel látott el bennünket, DisplayPortnak például nyoma sincs. Persze nem vagyunk elégedetlenek, mert rosszabb esetben ennél kevesebbet is kaphattunk volna. A tápcsatlakozó is csak minimalista méretekkel rendelkezik, ami abból fakad, hogy a táp egy külső egységben kapott helyet, azaz egy notebooktöltőhöz hasonló megoldást kapunk. Akinek pedig szüksége van némi biztonsági megoldásra, az akár pórázra is kötheti kedvencét, amiben a Kensington zár lehet segítségére.


A tesztelést a DVI kábel csatlakoztatásával kezdtük, majd a kalibrálást megelőzően megmértük a gyári beállítást, valamint az egyes előre beprogramozott képi üzemmódokat.
Monitor típusaLG IPS224
Technológiae-IPS
Háttérvilágítás típusaLED (edge-lit)
Kijelző mérete21,5 hüvelyk wide
Felbontás1920x1080 (pixelméret: 0,247 mm)
Válaszidő5 ms (g2g)
Kontrasztarány1000:1 (dinamikus: 50 000 000:1)
Fényerő250 cd/m2
Betekintési szögek178°/178°
Megjelenített színek száma16,7 millió
SzíntérlefedettségsRGB
CsatlakozókD-Sub, DVI-D, HDMI, 3,5 mm jack
Teljesítményfelvételmax. 24 watt
Gyártó honlapjawww.lg.hu
Termék honlapjaLG IPS224
Fogyasztói ár41 000 Ft
Mielőtt azonban tovább mennénk, felhívnánk rá a figyelmet, hogy mérési rendszerünkben egyelőre tesztelési jelleggel apróbb változtatást vezettünk be, hogy a korábbinál pontosabb eredményeket kapjunk. Az eddig használt Lacie Blue Eye programot most a BasICC váltotta fel, amivel jóval precízebben végrehajthatók a beállítások, illetve maga a kalibrálás is pontosabb. A váltás kényszerből is történt, ugyanis a six axis, azaz hattengelyes beállítással bíró kijelzők esetében (mostani tesztalanyunk is ilyen) a Blue Eye-jal való kalibrálás nem volt egyszerű, és rendre pontatlan eredményeket kaptunk. Hangsúlyoznánk, hogy egyelőre teszt jelleggel alkalmazzuk ezt a rendszert, hiszen még nekünk is ki kell tapasztalnunk minden beállítását, apró nyűgjét-baját!


A dobozból kivéve, mindenféle módosítás nélkül, mint általában, ez a kijelző sem használható beavatkozás nélkül, főleg az előre belőtt fényerő lesz rendkívül zavaró, amiből mindenképpen vissza kell venni. A gyárilag előre beprogramozott üzemmódokat is megmértük, amiből négyféle áll rendelkezésre: mozi (cinema), játék (game), fotó (photo) és szöveg (text).



Sajnos a képi üzemmódok között sem akadt olyan, amit szívesen ajánlanánk mindennapi használatra, ezért kénytelenek vagyunk a kalibrálásra támaszkodni, ha a tökéletes eredmény elérése a cél.


A bal oldali grafikonos ábra az egyes színek referenciától való eltéréseit mutatja (Delta E), bal oldalukon az eltérés konkrét értékével. Ezek átlaga és maximuma a jobb alsó sarokban kaptak helyet: az átlagos DeltaE értéke 0,53, a legnagyobb 1,26. Mindkét érték elfogadható, színhűség terén az LG IPS224 nem teljesít rosszul. A grafikon mellett megnézhetjük a LUT Managerrel készített képet, amin a három alapszín görbéje látható - minél inkább egymáson fut a három szín, annál pontosabb lett a kalibráció -, illetve a kijelző által megjelenített színtér grafikonja is itt szerepel. Alul a "Target" részben azok az értékek szerepelnek, melyeket a kalibrálás során el szeretnénk érni. Ezeken nem változtattunk, továbbra is a 6500K színhőmérsékletet (D65), 2.2 gamma, 120 cd/m² fényerő és a legjobb fekete, valamint legnagyobb kontrasztarány a cél. Mellette az "Achieved" szekcióban a mért eredményeket látjuk. A kalibrálás viszonylag pontosan sikerült, csak a fényerőt lőttük egy picit alá, de ez az eltérés annyira minimális, hogy mondhatni elhanyagolható. A feketeponton 0,16 cd/m² értéket kaptunk, aminél láttunk már jobbat is, de ez már elfogadható. Ezzel együtt végeredményben 730:1 kontrasztarányt kaptunk, ami a panel képességeihez mérten alacsony (800-900 körüli értéket vártunk). Az ok az alacsonyra állított RGB beállításokban keresendő, de sajnos a rengeteg próbálkozás ellenére sem sikerült ennél feljebb menni a színhőmérséklet eltolódása nélkül.


A fekete képernyő vizsgálata során megfigyelhető volt a sarkokban a glow effekt, amit hosszú záridővel jobban kiemeltünk, de rövid záridős képeknél is látszik némi derengés. Bár az LG IPS224 esetében ez a jelenség talán nem annyira durva, de így is zavarhat néhány felhasználót, akárcsak az, hogy a feketét nézve oldalról veszít a kontrasztból, a kép világosodik (mint minden A-TW nélküli IPS paneles olcsó kijelző).


A háttérvilágítás nem tökéletesen egyenletes, viszont jellemzően nem nagyok az eltérések (maximum 10%, és az is csak egy (lefelé) irányba .

A gyártó 14 ezredmásodperces g2g válaszidőt ad meg a magyar weboldalon, ami rásegítés nélküli megoldást sejtet, és gyorsításról, overdrive-ról nem esik szó. Mivel a kézikönyv specifikációt tartalmazó része erre nem téri ki, tovább kutakodtunk az Interneten, ahol rendre 5 ms-os értékeket olvashatunk, azaz természetesen van gyorsítás.



Bár a videó picit csalóka (elmosódottabb, mint a valóságban), de kivehetők a gyorsításból fakadó anomáliák, így ez a monitor sem lesz TN-verő, de az 5 ms-os IPS-ek mezőnyből sem lóg ki semerre. Hogy tesztalanyunk ennyire alkalmas játékra, arra nem könnyű egyértelmű választ adni, hiszen ez megint az adott felhasználó tűréshatárától függ, ezért inkább azt mondanánk, hogy az LG IPS224V megüti a kategóriatársak szintjét, így ne ez legyen az elsődleges döntő tényező a vásárlás során.
Input lag
Az input lagot a szokásos összehasonlításos módszerrel vizsgáltuk, egy régi CRT monitor és egy fényképezőgép segítségével. A bemeneti késleltetés az LG IPS224 esetében 10 ms; ennyivel volt lemaradva a katódsugárcsöves rokonától. Ez kifejezetten jó eredmény, a játékosok nagy örömére.

Betekintési szög
IPS panel lévén a gyári érték 178/178 fok, és ebben a tartományban valóban használható tesztalanyunk. Ez persze nem jelenti azt, hogy a betekintési szög változása egyáltalán nem befolyásolja a látott képet, de az LG panelje nagyon egyenletesen teljesít ezen a téren, csak minimális sötétedés vehető észre a végállásokhoz közeledve.


Menü
A mérnökök most nem bíbelődtek érintőgombokkal, távirányítóval, helyette olcsó, de jól működő, hagyományos gombokat kapunk, sőt még arra is ügyeltek, hogy a bekapcsolásra szolgáló gomb világítása kikapcsolható legyen.
Bár rég járt nálunk tévétunert nélkülöző LG kijelző, a korábban használt menüfelépítés már a múlté, az LG is áttért a gombok felett megjelenített OSD-re. Lássuk ennek felépítését!

Nos, ami a használatot illeti, nincs könnyű dolgunk. Az egyes beállítások kiosztásával nincs gond, tehát logikai szempontból nem találtunk benne hibát, ugyanakkor a gombokkal való navigáció, az egyes menüpontokba ki- és belépés, a paraméterek változtatása kicsit megizzasztott bennünket. Ezt nem rónánk fel hibának, de némi megszokást igényelt, míg az egyes gombok funkcióját sikerült agytekervényeinkben memorizálni és vakon elnavigálni.
Fogyasztás
Amint azt említettük, tesztalanyunk egy külső, notebookokéhoz hasonló tápegységet kapott. Ez a kimeneti oldalon 19 Volton 1,3 Ampert tud leadni, ami 24,7 Watt teljesítménynek felel. Bekalibrálva, használat közben 21 W körüli értékeket mértünk.
Összefoglalás, értékelés
Az LG minden szempontból a takarékosságot helyezte előtérbe, de ez szerencsére nem ment a minőség rovására. Talán helyesebb lenne úgy fogalmazni, hogy az ár/érték arányra helyezték a hangsúlyt, azaz próbáltak kompromisszumos megoldásokat alkalmazni. Például az anyagminőséget nem spórolták el, de nem is használtak csúcsminőségű műanyagokat. Elhagyták a különféle, állvánnyal kapcsolatos beállítási lehetőségeket, hagyományos gombokat használtak, nincsenek hangszórók, USB kapuk.

Magyarán, a prémium kiegészítőket lehagyták róla, helyette választottak egy semleges, mégis egészen csinos keretet, amibe árához mérten egy egészen jó panelt raktak. Hátrányai között elsősorban a DisplayPort hiányát említenénk meg, ez elfért volna még a hátulján, habár digitális bemenetekből így sincs hiány. Máskülönben nehéz lenne belekötni az LG IPS224V modellbe, noha így 2013-hoz közelítve egyáltalán nem éreznénk luxusnak, ha az állvány több beállítási lehetőséget biztosítana. Reméljük, hogy az IPS után ez lesz a gyártók következő lépése, amit tömegesen alkalmaznak majd az olcsóbb modellek esetében. Igazából a monitor ára az, ami igen kellemesre sikerült. Ha megnézzük az internetes oldalakat, jószerivel már 41 000 forintért is magunkénak tudhatjuk az LG üdvöskéjét, ami véleményünk szerint egy egészen elfogadható ár, sőt alacsonyabb, mint egyes 22-24"-es TN+film paneles monitoroké, így nézve pedig mindenképpen ajánlott vételnek minősül.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése